Магазин

Що потрібно знати про відключення світла

За два дні російські ракети пошкодили близько 30% енергетичної інфраструктури України. Перед початком опалювального сезону окупанти цинічно б’ють по ТЕЦ, підстанціям та мережам, намагаючись посіяти паніку та занурити країну у тотальний блекаут.  

Енергетики працюють у режимі 24/7, аби ліквідувати масштабні руйнування, яких до цього не знала жодна європейська країна. Щоб збалансувати енергосистему, НЕК Укренерго змушено було йти на кроки, розмови про які йшли ще влітку – запровадження графіку аварійного відключення електроенергії. Як це працюватиме, розповів виданню НВ, генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

Ці заходи пов’язані не з дефіцитом ресурсу. В Укренерго повідомляють, що Україна поки не потребує імпорту електроенергії, хоча така можливість технічно існує і розглядається. Обмеження постачання необхідне, перш за все, для закінчення відновлювальних робіт, зменшення навантаження на енергосистему та регулювання потужності. Для цього уряд закликав населення та бізнес зменшити електроспоживання у піковий період з 17:00 до 22:00. 

Українці відреагували на звернення влади – 10 жовтня увечері споживання електроенергії в країні скоротилося на 10%, а окремо на Київщині цей показник склав 26,5%. Щоправда, це значною мірою пов’язано з відключеннями, які того ж дня розпочалися у столиці та області. 

Коли готуватися до відключення вашого будинку? 

За розпорядженням Укренерго оператори системи розподілу оперативно склали погодинні графіки відключення електроенергії та проінформували про це своїх клієнтів. Для киян вони розміщені на сайті ДТЕК Київські електромережі. Проте на відміну від мирного часу, поточна ситуація змінюється щогодини і вносить свої корективи у дотримання планів. 

Приміром наразі середньодобове споживання у столиці складає 1000 МВт∙год, а у період пікових навантажень – 1100-1300 МВт∙год. Для балансування енергосистеми в умовах дефіциту інфраструктури Укренерго може будь-якої миті дати вказівку оператору системи розподілу про зменшення навантаження. У свою чергу оператор системи розподілу має терміново обмежити електропостачання споживачам, виходячи з ряду факторів – критичність об’єктів, їх загальне споживання і навантаження на мережу, технічні особливості підключення та ін. Щоб втримати стабільність енергосистеми цей процес повинен відбуватися за лічені хвилини. До того ж, на вимогу Укренерго може потребуватись більш масове та тривале обмеження постачання, ніж це планувалося. 

Саме тому у базових графіках відключення відбуваються зміни у реальному часі, і враховуючи особливий режим керування енергосистемою, потрібно ставитися до цього з розумінням. Україна вперше зіштовхнулася з енергетичним терором і наразі усі структури працюють у посиленому режимі, аби якнайшвидше ліквідувати наслідки.   

Енергетичний фронт потребує підтримки кожного

Напружена ситуація в енергетиці вимагає рішучих дій з боку усіх підприємств галузі. Та попри колосальні зусилля, які зараз докладають енергетики, відповідальність залишається також на усіх споживачах. Сьогодні як ніколи раніше важливе розумне використання ресурсів. Зміна побутових звичок має трансформуватись у культуру раціонального споживання. А відтак - дозволить Україні залишатися зі світлом та пережити найтяжчий опалювальний сезон за часів незалежності. Що для цього обов’язково потрібно робити кожному з нас вже зараз?  

• Найголовніше - не вмикайте енергоємні прилади у вечірні години: бойлер, електрообігрівачі, кондиціонери, пральні машини, електропічі. Змістіть їх роботу на нічний час через функцію відкладеного старту.  

• Максимально обмежте освітлення в оселі. Замість верхнього освітлення використовуйте настільні лампами, бра та торшери. Обов’язково замініть звичайні лампи розжарювання на енергоефективні LED-лампи, які споживають до 10 разів менше енергії. Встановіть їх у всій квартирі, тамбурі та під’їздах. 

• Готуйте їжу на газовій плиті замість мікрохвильовок та мультиварок. 

• Завжди вимикайте з розеток електроприлади, якими не користуєтесь. Після повної зарядки гаджетів одразу вимикайте з розеток зарядні пристрої.  

• Зменшіть температуру нагрівання бойлера, інакше це буде додаткове споживання та навантаження на водонагрівач. 

Простий побутовий приклад. Сукупні три години роботи електрочайника у місяць «намотують» 6,6 кВт∙год електроенергії. Якщо 2000 родин відмовляться від нього на користь звичайного, яким можна кип’ятити воду на газовій плиті, це зменшить споживання на понад 13 тис кВт∙год і дозволить уникнути відключення кількох будинків.  

І особливу увагу на зменшення електроспоживання має звернути бізнес. На жаль, соціальними мережами ширяться фото увімкнених вивісок у темний період доби. Так, може мати місце людський фактор, але не зайвим буде ще раз нагадати відповідальним працівникам про режим тотальної економії. Контролюючі органи поки не застосовують жодних заходів, але як і у прагненні до перемоги ми усі маємо бути згуртовані та свідомо діяти заради спільної мети.

Вас може зацікавити: