Магазин

Чому мешканцям будинків важливо контролювати розрахунки за спожиту електроенергію між ОСББ/ЖБК і YASNO?

Якщо у вашому будинку є ОСББ/ЖБК/обслуговуюча організація і ви вчасно сплачуєте їм за послуги щодо забезпечення загальнобудинкових потреб, але раптом перестає працювати ліфт або зникає світло на сходових клітинах, тоді вам стане у пригоді даний матеріал. Розповідаємо, чому так може відбуватись і хто може дати відповіді на питання мешканців.

Мешканці будинків, в яких створено ОСББ/ЖБК або котрі мають управляючу компанію, котра завідує питаннями життєзабезпечення будинку, сплачують за спожиту електроенергію на загальнобудинкові потреби саме цим організаціям. А вони уже зобов’язуються cплатити кошти безпосередньо постачальнику електроенергії. Та трапляються випадки, коли мешканці кошти сплачують, але в якийсь момент у будинку перестають працювати ліфти або зникає освітлення на сходових клітинах. Причиною цьому може бути якраз несплата ОСББ/ЖБК/обслуговуючої організації коштів постачальнику електроенергії.

До прикладу, станом на 1 січня 2024 року, 188 обслуговуючих організацій, ОСББ та ЖБК у столиці заборгували за спожиту електроенергію 112,8 мільйонів гривень. З них щодо 129 компаній існує заборгованість понад 100 тисяч гривень по кожному. При цьому мешканці будинків-боржників часто стверджують, що вони всі кошти ОСББ/ЖБК/обслуговуючій організацій сплатили, але на рахунки постачальника електроенергії ці кошти так і не надійшли.

«Усі ми звикли переглядати повідомлення про списання коштів за покупки або при оплаті товару чи послуги просити чек. Та чомусь ця історія не працює у випадку з організаціями, котрі обслуговують будинки. Часто мешканці сплатили кошти і все, а потім немає світла на сходах, то одразу питання до YASNO. Щоб уникнути неочікуваних відключень електроенергії мешканцям достатньо вчасно сплачувати власні рахунки та контролювати діяльність компаній, які обслуговують їхній будинок та хоча би періодично цікавитись про стан їх розрахунків з постачальником електроенергії. Тоді таких «сюрпризів» вдасться уникнути», – сказав Сергій Коваленко, генеральний директор YASNO.

Нагадаємо, оскільки договір про постачання електричної енергії укладається між YASNO та юридичною особою ОСББ/ЖБК/управляючою організацією на загальнобудинкові потреби, то усі питання мешканцям слід направляти саме цим компаніям, адже кошти вони сплачують напряму їм, а не YASNO.


Вас може зацікавити: