Магазин

Кияни заборгували за спожиту електроенергію майже 440 млн грн

Частина клієнтів, котрі мають заборгованість за спожиту електроенергію, почали накопичувати її ще до війни та продовжують і надалі не сплачувати. Таким чином, постачальник недоотримує кошти, які могли бути використані для підготовки енергетичної інфраструктури до опалювального сезону.

Загальна заборгованість киян за спожиту електроенергію уже побила рекорди останніх років. Станом на 1 вересня 2023 року сума протермінованого боргу складає понад 438 млн. грн.

Для прикладу, лише один киянин, який проживає у Дарницькому районі столиці, вже три роки не сплачує за спожиту електроенергію та накопичив борг у розмірі понад 286 тис. грн.

З розрахунку останніх 8 місяців, лише близько 31% клієнтів розраховуються за електроенергію вчасно та у повному обсязі. Решта клієнтів вносять платежі частково або взагалі ігнорують обов’язок оплати за спожиту електроенергію. А відключати населення за несплату комунальних послуг на період дії воєнного стану в Україні заборонено на законодавчому рівні. Тому споживачі, котрі мали борги ще до війни продовжують їх накопичувати, а постачальник немає інструментів для впливу на них.

«Ми дякуємо усім споживачам, котрі розуміють важливість оплати за електроенергію, особливо напередодні опалювального сезону. І закликаємо боржників сплачувати за послуги, якими вони попри все продовжують користуватись, оскільки ми їх відключити не можемо», – сказав генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

Нагадаємо, тариф на електроенергію для населення, встановлений Кабміном, в тому числі, включає оплату послуг за ремонт та обслуговування мереж. Зараз триває посилене відновлення енергетичної інфраструктури після ракетних атак, і тому суттєва заборгованість населення значно ускладнює хід робіт.


Вас може зацікавити: