Магазин

Немає світла: чому не можна скласти графік аварійних відключень

Вночі росія атакувала Київщину, через що енергетична інфраструктура зазнала значних ушкоджень. НЕК «Укренерго» дав вказівку застосовувати аварійні відключення електроенергії у разі найменшої необхідності. Пояснюємо, що таке аварійне відключення та як до нього готуватися. 

Зараз усі відключення для населення можна поділити на 2 типи: аварійні та стабілізаційні. 

Аварійні відключення відбуваються коли виходить з ладу якийсь елемент енергетичної інфраструктури. Вони можуть бути: 

Екстреними, які пов'язані із воєнними діями. Вони можуть відбутися у випадку, якщо через обстріли буде пошкоджено чи зруйновано об'єкти енергетичної інфраструктури. 

Локальними аварійними, коли енергомережі на конкретній обмеженій території виходять з ладу. 

Важливо: аварійні відключення неможливо передбачити та спрогнозувати як довго вони будуть тривати, тому неможливо створити точні графіки, що дадуть змогу готуватись до відключень світла. Ми оперативно інформуємо про їх впровадження та скасування на нашому сайті та в соцмережах. 

Стабілізаційні відключення відбуваються для балансування роботи енергосистеми. Їх ініціює НЕК «Укренерго», коли обсяг генерації стає меншим, за обсяг споживання, або інфраструктура настільки пошкоджена, що не може передавати споживачам необхідну потужність. Тому поки триває ремонт енергооб'єктів постачання електроенергії клієнтам необхідно тимчасово обмежувати. 

У разі стабілізаційних відключень ситуація більш прогнозована, тому є можливість скласти орієнтовний погодинний графік відключень. Коли застосовується такий тип – графіки розміщені на сайті оператора системи розподілу. 

Ми розуміємо, що будь-які відключення є незручними, через них неможливо планувати час та роботу. Однак просимо з розумінням ставитися до ситуації, адже енергетики докладають максимальні зусилля, щоб відновити електропостачання. 

Варто мати постійно заряджений повербанк, вчасно підзаряджати мобільні пристрої. Також потрібно забезпечити запас питної води і їжі, яка не потребує довгого приготування; подбати про теплий одяг. 

Убезпечитися від частих аварійних та стабілізаційних відключень можна завдяки ощадливому споживанню: не вмикайте багато побутових приладів у мережу одночасно, уникайте використання енергоємних приладів у пікові години та вимикайте світло у приміщеннях, де нікого немає. 


 

Вас може зацікавити: