Магазин

YASNO спільно з Нацбанком та Кіберполіцією радить, як безпечно сплачувати за світло онлайн

YASNO долучився до інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай, яку вже вдруге проводить Національний банк України. У платіжках за квітень електропостачальник розмістив поради, як безпечно робити оплати та не стати жертвою зловмисників.  

Українці все частіше користуються безготівковими платежами, інтернет-розрахунками за комунальні послуги та покупками онлайн. За інформацією Нацбанку, найпоширенішим методом шахрайства є соціальна інженерія – коли люди самі переказують гроші аферистам або розкривають їм дані своїх платіжних карток. Сума збитків від незаконних дій з платіжними картками у минулому році склала понад 481 млн грн, а це на 46% більше ніж у 2021 році. При цьому 86% випадків платіжного шахрайства відбулися через інтернет. 

Щоб захистити себе від шахраїв, YASNO спільно з Нацбанком та Кіберполіцією радить дотримуватись простих правил:

• нікому не передавайте коди, наслані в смс для підтвердження платежу, а також три цифри на звороті картки (CVV-код), логіни та паролі від інтернет-банкінгу;

• підключіть смс-інформування про операції з платіжною карткою;

• не переходьте за посиланнями, які надійшли від незнайомих осіб;

• перш ніж вносити дані платіжної картки на сайті, зверніть увагу на його адресу. Можна додатково перевірити посилання ресурсу на сайті Кіберполіції в розділі «Стоп фрауд» або через сервіс ChekMyLink;

• використовуйте віртуальну картку для розрахунків в інтернеті. Перераховуйте необхідну суму з основної картки на віртуальну перед здійсненням покупки. Віртуальну картку також можна додати до гаманців Apple Pay та Google Pay. 

«YASNO вже вдруге долучився до ініціативи Нацбанку з протидії платіжному шахрайству. Ми переконані, що саме обізнаність та дотримання правил фінансової безпеки допоможуть вберегтися від шахрайських схем. Особливо зараз, коли все більше українців переходять на онлайн-оплату товарів та послуг. Що стосується платежів за електроенергію, то ми радимо розраховуватись через канали YASNO – Особистий кабінет, мобільний застосунок, чат-боти у viber або telegram. Ці сервіси є зручними, швидкими та головне – безпечними», – сказав генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.     


Вас може зацікавити: