Магазин

Що потрібно знати замовникам про закупівлю електроенергії: рекомендації від YASNO

Перед початком закупівельної кампанії на 2023 рік та враховуючі нові особливості здійснення закупівель, в YASNO розповіли на що необхідно звернути увагу замовникам при закупівлі електроенергії.

Використовуйте передбачені законодавством можливості спрощеного закупівельного процесу в період дії воєнного стану

Мова йде про укладання прямих договорів, використання електронного каталогу як за прямими замовленнями, так і за запитом цінових пропозицій та мінімізацію кваліфікаційних вимог у конкурентних закупівлях. Це дозволить скоротити терміни проведння закупівлі та зменшить операційний ресурс на підготовку документів.

У процедурах відкритих торгів з особливостями при формуванні очікуваної вартості закупвлі враховуйте нові інструменти та сезонні чинники

Зверніть увагу на індекси інфляції та споживчих цін у країні у 2022 році, а також сезонну тенденцію змін ринкових цін на електроенергію. Наприклад, відповідно до даних оператора ринку, середньозважені ціни на електроенергію можуть збільшуватися на 10-15% за період, який відповідає мінімальним термінам подання пропозицій. 

При формуванні очікуваної вартості враховуйте нову можливість подання пропозицій з цінами більше визначених замовником на відповідний відсоток. У разі, якщо такий інструмент закупівель викликає питання, користуйтесь звичним алгоритмом аукціонів. Однак закладайте такий відсоток у кінцеву вартість, оскільки в іншому випадку на кінцеву дату подання пропозицій вартість товару стає збитковою для постачальника. Це провокує ситуацію відсутності учасників на торгах, і як наслідок – іх відміну, але з подальшою можливістю укладання прямого договору. Наголошуємо, що укладання прямих договрів на цій підставі можливе виключно на «збиткових» умовах, що були визначені в документації. 

Зверніть увагу на нові особливості внесення змін в істотні умови договору

Для усіх процедур закупівель, оголошених після 19.10.2022р, дещо змінюється регламент коливання цін в контрактах. Відтепер відсутнє обмеження щодо можливості зміни ціни виключно до 10%, що значно спрощує супровід контракту з обох сторін протягом його дії. Разом з цим з’явилась можливість визначення основних складових ціни на електроенергію як тарифів. Новий інструмент робить ціноутворення для замовника максимально прозорим та точним, адже спрощує формулу розрахунку коливань та виключає похибку при їх округленні. Прив’язка цін у контракті до середньозважених цін на «ринку на добу на перед» робить закупівлі ще більш відкритими для держави та суспільства в частині інтеграції з джерелом відкритих даних. Також замовники можуть використовувати звичну «пропорційну» систему коливання цін.

YASNO – бренд, під яким працює група компаній з постачання електроенергії, газу, рішень з енергоефективності та для електромобілів. Компанії YASNO (ТОВ «Київські енергетичні послуги», ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги», ТОВ «Донецькі енергетичні послуги») тричі очолювали рейтинг електропостачальників України, складений аналітичним центром DiXi Group. Наразі YASNO обрали своїм постачальником електроенергії понад 6,5 тис. замовників сегменту B2G по всій Україні, а загальний обсяг постачання їм склав близько 34,5 млрд кВт∙год за весь діяльності. 







Вас може зацікавити: