Магазин

З яких етапів складається енергоефективна модернізація підприємства?

Енергоефективний проєкт або модернізація підприємства складається зазвичай з 8 етапів. Усі вони реалізовуються у певній послідовності. З чого починається модернізація і коли проєкт можна вважати завершеним, розповідаємо у матеріалі. 

Енергоефективна модернізація – це комплекс заходів, впровадження яких дозволяє підприємству: знизити споживання електроенергії та газу, зменшити витрати на енергоресурси, досягти скорочення викидів CO2, покращити умови праці для співробітників, знизити собівартість продукції, а ще заощаджувати кошти для інвестицій у розвиток підприємства. 

Коли мова йде про енергоефективність підприємств, особливо тих, котрі мають багаторічну історію, питання модернізації виглядають складними і подекуди навіть нереалістичними. Але якщо розкласти проєкт на етапи, то одразу стає зрозуміло, з чого все починається та які будуть ще необхідні кроки для повної реалізації. 

Розглянемо детальніше усі етапи, котрі здійснюють експерти YASNO Energy Efficiency на шляху реалізації енергоефективного проєкту:

1. Ідентифікація об’єкту, експрес енергоаудит 

Здійснюється аналіз технічної інформації та документації, проводяться розрахунки й порівняння нормативного «базового» споживання, фактичного стану, а також енергоспоживання об'єкта після впровадження заходів. Різниця між «базовим» споживанням та споживанням після впровадження заходів дозволяє визначити потенціал економії.

2. Розробка технічного рішення і розрахунок окупності проєкту

На основі аналізу об’єкту підбираються рішення, які дозволять досягти найвищої економії. Підготовка технічного завдання.

3. Узгодження технічного завдання 

Обговорення усіх ключових моментів та фіналізація техзавдання.

4. Підписання енергосервісного договору та фінансування

Укладення та підписання сторонами договору.

5. Поставка обладнання

Доставка необхідного для реалізації проєкту обладнання на територію підприємства.

6. Монтаж, налагодження та введення в експлуатацію

Проведення робіт із встановлення, налаштування, навчання персоналу, запуску нового обладнання в роботу.

7. Енергосервіс – верифікація економії

Експерти моніторять споживання енергоресурсів та досягнення відсотка економії, котрий був заявлений на етапі укладення договору.

8. Передача обладнання замовнику 

Замовник отримує нове обладнання у постійне користування.

«Це обов’язкові етапи, які ми проходимо з моменту знайомства з підприємством і аж до повної реалізації проєкту. Усі вони перевірені досвідом, часом і ми впевнено можемо стверджувати, що такий підхід до проєкту, дійсно, дозволяє реалізувати його з найкращими результатами. Звертайтесь до нас, ми проведемо енергоефективну модернізацію вашого підприємства і ваші витрати на енергоресурси стануть у рази меншими», – зазначив Євген Тарасюк, директор YASNO Energy Efficiency.

Нагадаємо, YASNO Energy Efficiency – найбільша в Україні енергосервісна компанія, що пропонує клієнтам комплексні послуги з енергоефективності та реалізовує проєкти за власні кошти з використанням ЕСКО-механізму. Експерти з енергоефективності вже реалізували понад 110 проєктів, потенціал економії яких складає від 20% до 90%. Звернутись до YASNO Energy Efficiency можна за номерами: +38 (099) 922 53 51, (050) 392 04 09 або написавши на електронну пошту: esco@yasno.com.ua.


Вас може зацікавити: