Магазин

Чому важливо розрізняти типи відключень електроенергії

Вже майже місяць у столиці та інших областях України відбуваються відключення електроенергії. Щоб розібратись, коли буде відключення і чи буде відновлено електропостачання по графіку, українцям важливо розуміти, який саме тип відключень в даний момент застосовується. YASNO розповідає, які існують типи відключень, коли їх застосовують і чи всі вони відбуваються по графікам.

Укренерго забезпечує баланс виробництва і споживання електроенергії і потужності енергосистеми в режимі реального часу. Коли необхідно стабілізувати енергосистему, Укренерго надає розпорядження операторам системи розподілу (ОСР) застосувати обмеження електроенергії.

Нині всі відключення електроенергії для населення можна поділити на 2 типи: аварійні та стабілізаційні. 

1. Аварійні відключення можуть бути: 

• Екстрені, які пов'язані із воєнними діями. Вони можуть застосовуватись, коли через обстріли пошкоджено чи зруйновано об'єкти енергетичної інфраструктури. 

• Локальні аварійні, коли електромережі на конкретній обмеженій території виходять з ладу. 

Якщо відключення екстрені або локальні аварійні, графіка по ним не існує, адже їх неможливо передбачити. В таких випадках, варто звертатись до оператора системи розподілу, щоб дізнатись час завершення відновлювальних робіт.

2. Стабілізаційні відключення відбуваються для балансування роботи енергосистеми за графіками, вони розміщені за посиланням: https://cutt.ly/yasn0. Такі відключення застосовуються, коли обсяг генерації стає менший за обсяг споживання або інфраструктура настільки пошкоджена, що не може передавати споживачам необхідну потужність. Поки тривають ремонти об’єктів енергетичної інфраструктури, українцям необхідно обмежити використання електроенергії у цей час. 

Щоб зменшити кількість стабілізаційних відключень важливо свідомо використовувати електроенергію. Не вмикати енергоємні прилади у пікові години навантаження з 8:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00. А використання приладів для обігріву, заряджання гаджетів та іншої техніки повністю змістити на нічний час з 23:00 до 6:00.

Нагадаємо, YASNO запустив проєкт «YASNO про енергетику», в рамках якого відповідає на найпоширеніші запитання про роботу енергетичної системи під час війни.

 


Вас може зацікавити: