Магазин

Як власникам домашніх СЕС отримувати виплати за «зеленим» тарифом?

Домогосподарства із сонячними панелями виробляють електроенергію для власних потреб, а якщо місячний виробіток перевищує місячне споживання, тоді різниця може бути продана  в мережу за «зеленим» тарифом. Розповідаємо, які кроки потрібно виконати, аби домашні СЕС почали приносити дохід.

Для початку просьюмер (власник домашньої сонячної електростанції) повинен врегулювати усі технічні питання з оператором системи розподілу (ОСР). Зокрема, ОСР надає технічні вимоги, перевіряє виконання проєктної документації та потужність генеруючої установки, вносить зміни до Договору споживача про надання послуг з розподілу і видає новий паспорт точки розподілу. Після цього клієнту необхідно звернутися до YASNO (ТОВ «Київські енергетичні послуги») для укладання Договору про купівлю-продаж електроенергії за «зеленим» тарифом. Важливо, що договори з ОСР та постачальником мають бути оформлені на одну фізичну особу-споживача, при цьому заявник має бути власником або співвласником житлового об’єкта.

Для укладання договору з постачальником слід:
- Ознайомитися з умовами Договору (п. 6.1)
- Завантажити та заповнити заяву-повідомлення (п. 6.1.1)
- Підписати заяву-повідомлення кваліфікованим електронним підписом або роздрукувати її і підписати на папері. Також потрібно підготувати звернення про розгляд заяви-повідомлення (у довільний формі або скориставшись шаблоном – п.6.1.4)
- Передати постачальнику заяву-повідомлення та зверненням на електронну адресу kyiv@yasno.com.ua або безпосередньо в енергоофісі.

Також необхідно додати пакет документів:
- Копії документів, якими підтверджується право власності (користування) на земельну ділянку;
- Копії документів, якими підтверджується право власності на житловий будинок та інші об’єкти приватного домогосподарства;
- Копію паспорта точки розподілу/передачі електроенергії приватного домогосподарства;
- Копію технічного паспорта на житловий будинок або інші об’єкти нерухомого майна приватного домогосподарства;
- Копію паспорту/ ID-картки та копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера або реєстраційного номера картки платника податків (крім громадян, які мають в паспорті відмітку про відмову);
- Копію документа з кадастровим номером земельної ділянки, на якій встановлена генеруюча установка (установки);
- Інформацію про банківські реквізити рахунка для перерахування коштів за вироблену за «зеленим» тарифом електроенергію;
- Копію письмової згоди всіх співвласників та копії їх індивідуальних податкових номерів (довідок про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків);
- В разі подання заяви-повідомлення представником споживача необхідно надати також копію довіреності.

Отримавши всі документи від клієнта, YASNO протягом трьох робочих днів виконує їх перевірку. Також постачальник робить запит для підтвердження факту, що потужність генеруючої установки домогосподарства, членом якого є споживач, не перевищує встановлену законом. Ця величина визначається як сумарна потужність генеруючих установок за всіма площадками вимірювання, які належать індивідуальному побутовому споживачу на території України (в т.ч. на правах співвласності). Для сонячних електростанцій потужність не може перевищувати 30 кВт, для вітрових чи комбінованих (сонце + вітер) – 50 кВт.

Якщо ці умови дотримані і пакет документів відповідає вимогам законодавства, Договір про купівлю-продаж електроенергії за «зеленим» тарифом вважається укладеним з дати реєстрації заяви-повідомлення. Виплати будуть нараховуватись з першого числа місяця, в якому зареєстровано заяву-повідомлення, але не раніше введення вузла обліку генеруючої установки. При цьому діятиме тариф, який встановлений НКРЕКП на момент реєстрації заяви-повідомлення.

У разі, коли споживач не надав повний перелік документів або встановлено перевищення потужності, YASNO повідомляє про необхідність усунення недоліків у десятиденний термін. Якщо споживач їх усуває, тоді постачальник реєструє заяву-повідомлення в день отримання документів, які підтверджують усунення недоліків. В інакшому випадку – постачальник відмовляє в реєстрації заяви-повідомлення.   

Важливо! Якщо потужність генеруючих установок просьюмера перевищує ту, що дозволена законом для продажу за «зеленим» тарифом, тоді існує варіант продажу електроенергії за механізмом самовиробництва (не за «зеленим» тарифом).

Вас може зацікавити: